Blue Flower

 

Benjamin Britten (1913 -1976)

Britten was een Engelse componist. Hij volgde les aan Gresham's School te Holt, Norfolk. Hij was leerling piano bij Harold Samuel en leerling compositie bij Frank Bridge Dankzij een beurs kon hij studeren aan het Royal College of Music in Londen bij John Ireland en Arthur Benjamin.
Na al enige muziek te hebben geschreven voor documentaires, kwam zijn doorbraak door de uitvoering van Variations on a theme of Frank Bridge, dat zijn première kreeg op het Salzburg Festival in 1937. Door de daaropvolgende composities, met name Sinfonia da Requiem en Serenade, werd hem de leidende rol in Britse klassieke muziek toebedicht. Van 1939 tot 1942 woonde Britten in de Verenigde Staten.In 1945 volgde de première van zijn tweede opera Peter Grimes, dat leidde tot de erkenning als dramaturg.

Hij had diverse ontmoetingen met Dmitri Sjostakovitsj en Mstislav Rostropovitsj. Britten schreef veel werken voor zijn partner, de tenor Peter Pears.

Hij richtte in 1948 het Aldeburgh Festival op en verwierf in 1976 de titel 'baron'.

Andere bekende werken van Britten zijn: Young Person's Guide to the Orchestra, A Midsummer Night's Dream op tekst van William Shakespeare, Death in Venice, Les Illuminations en het War Requiem.

Voor de gitaristen is Britten belangrijk voor de Nocturnal Op. 70 een variatiewerk dat begint met de variaties en eindigt met het tema Come Heavy Sleep van John Dowland. Het werk behoort tot een van de standaardwerken in het gitaarrepertoire.

bron: wikipedia
Composities voor en met gitaar
Songs from the Chinese op.58 voor tenor en gitaar
Nocturnal op.70 voor gitaarsolo

Folk Songs voor tenor en gitaar:
I Will Give My love an Apple
Master Kilby
Sailor Boy
The Soldier and the Sailor
The Shooting of his Dear
Uit Gloriana: The second lute song of the Earl of Essex voor tenor en gitaar