Blue Flower

 

Manuel Maria Ponce (1882 - 1948)

Manuel Maria Ponce (1882-1948, geboren in Fresnillo, Zacatecas) is de meest geliefde componist van Mexico de. Geboren in 1882 in een kleine Mexicaanse provinciestad uit bescheiden rijke ouders die hem zijn eerste pianolessen gaven, overtrof zijn natuurlijk talent spoedig het onderwijspotentieel in Mexico. Om zijn studies af te ronden ging hij vervolgens naar Italië en Duitsland.

Ponce was de eerste om de Mexicaanse muziek zowel een nationale identiteit als een internationale gestalte te geven - hij zette Mexico op de muzikale kaart. Ponce overbrugde met succes de drie werelden van volks, populaire en klassieke muziek - een zeldzame voltooiing onder componisten. De verscheidenheid van zijn componeerstijlen wijst op zijn uitgebreide periodes van studie in Europa evenals zijn toewijding aan de Mexicaanse muziek en cultuur.

Hoewel hij een pianist was, werd Ponce het bekendst voor zijn vele gitaarwerken die hij voor zijn vriend Andres Segovia schreef. Zijn piano-oeuvre van meer dan negentig stukken overspant zijn volledige carrière, en omvat vroege salon-stijl karakterstukken, neo-barokke preludes en fugas, nationalistische rapsodieën, en Franse impressionist/neo-classisistische werken. Zijn leerling, Carlos Chavez (1899-1978), zei over hem, ‘het was Ponce die tot een echt bewustzijn van de rijkdom van Mexicaans volksaard. leidde’.

bron: http://www.naxos.com

Werken voor en met gitaar
Andante Variato over een thema van Paganini 
Estrellita
Estudio gtr
Homenaje a Tárrega 
La Pajerera 
Por ti mi Corazon 
Prelude - Balletto - Gigue 
24 Preludes in alle toonsoorten 
Scherzino Mexicano 
Sonata Clássica 
Sonata Meridional 
Sonata Mexicana 
Sonate III 
Sonate Romantica 
Suite in A gr.t. 
Suite in D gr.t. 
Thema, variaties en Fuga over een thema van A. de Cabezon 
Thème varié et Finale 
Three Mexican Songs 
Tropico-Alborada-Praeludium-Mazurka-Rondino-Vespertina 
Valse 
Variations sur "Folia de España et Fugue" (1930)

Gitaar en orkest 
Concierto del Sur voor gitaar en orkest

Diverse bezettingen
Estrellita voor sopraan en gitaar 
Seis Poemas Arcaicos voor sopraan en gitaar
Preludio voor gitaar en klavecimbel 
Sonata for Guitar and Harpsichord (1931)